Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z masą karmelową i prażonym słonecznikiem

Ciasto czekoladowe z masą karmelową i prażonym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 29171

Kolejna gratka dla wszystkich fanów karmelu i słodkich wypieków. Wspaniały, chrupiący karmelizowany słonecznik, kremowa masa karmelowa i puszysty biszkopt czekoladowy nasączony kawą z alkoholem równoważący słodycz.

Składniki

  • 7 dużych jajek ok. 100 g cukru (lub więcej do smaku) 240 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyże
  • 1 budyń krówkowy (np. Delecta - 64 g) 600 ml mleka 250 ml śmietanki 30% lub 36% 1 puszka masy kajmakowej – mała, u mnie 380 g 1
  • 300 g ziaren słonecznika ½ kostki margaryny (około 100 - 120 g) 3 łyżki mleka 100 g cukru (lub więcej do smaku) 1-2 łyżki miodu
  • 250 ml mocnej kawy(2 kopiate łyżki) 50 ml wódki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka, wciąż ubijając.

    Do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki mieszamy na wolnych obrotach.
    Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut lub najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i następnie kroimy na dwie części w poziomie.

  2. Masa krówkowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy żelatynę i raz jeszcze mieszamy składniki. Odstawiamy do lodówki.
    Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, lecz z mniejszej ilości mleka. Pominęłam również dodawanie cukru.
    Po lekkim przestudzeniu budyniu miksujemy go razem z masą krówkową, następnie na wolnych obrotach z ubitą śmietaną. Tylko do połączenia składników.

  3. Masa słonecznikowa:
    Na suchej patelni prażymy słonecznik. Stale mieszając, uważamy by się nie spalił. Resztę składników gotujemy w średnim garnku, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy słonecznik, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Biszkopt nasączamy połową kawy i równomiernie rozsmarowujemy 1/3 kremu oraz połowę masy słonecznikowej.
    Drugą część biszkoptu smarujemy kilkoma łyżkami kremu, tak by utworzyć cienką warstwę. Biszkopt kładziemy kremem do dołu na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika ma być pośrodku warstw kremu).

    Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i równomiernie rozkładamy resztę słonecznika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 23 stycznia 2016 przepis nieco chaotyczny,ile kakao,ile żelatyny,ile mleka ( w przepisie 600 ml mleka) a ma być mniej niż w instrukcji na opakowaniu (500ml)...

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń