Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z różą

Przepis dnia 2018-05-14
Ciasto czekoladowe z różą

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 196

Mocno czekoladowe, pachnące i wilgotne w środku z chrupiąca skórką - to moja definicja idealnego ciasta czekoladowego. Takie ciasto od razu poprawia humor tak, że znikają wszelkie troski i smutki. A jak koło talerzyka stoi wazon z bukietem z pięknych różowych tulipanów to myślę, że to jest definicja idealnego deseru. Na niedzielne popołudnie postanowiłam upiec właśnie takie ciasto, tym razem dodałam jeden tajemniczy składnik, czyli konfiturę z róży z mojego ogródka. Już podczas przygotowań w kuchni pachniała wanilią i różą, a po włożeniu ciasta do pieca zapach czekolady unosił się w całym domu. Róża dodała do ciasta dodatkowej wilgotności i delikatnego różanego aromatu. Myślę, że drugą opcją byłoby przekrojenie ciasta i przełożenie go konfiturą, co zrobię następnym razem.

Składniki

  • Pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek kakao (gorzkiego)
  • ¼ łyżeczki do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki konfitury z róży
  • Szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Olej wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i całość dobrze wymieszać
    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą
    Czekoladę roztopić
    Suche składniki powoli dodawać do mokrych i całość mieszać
    Na koniec dodać roztopioną czekoladę oraz konfiturę z róży

  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę (blaszka około 20x20)
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od papieru do pieczenia, a skórka stanie się chrupiąca
    Całość wystudzić i podawać z konfiturą z róży

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 14 maja Przepieknie opisalas swoj czekoladowy wyczyn <3 Dla mnie konfitura z rozy jest the Best!! na pewno musisz przekroic i posmarowac :-)) Max

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń