Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z szarlotkowymi jabłkami i budyniem

Ciasto czekoladowe z szarlotkowymi jabłkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 7475

Połączenie mega czekoladowego ciasta z aromatem szarlotki :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem,dodać pozostałe składniki i wyrobić na kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Z 2/3 zrobić kulkę, a z 1/3 wałek. Schłodzić w zamrażalniku przez około 45 minut.

  2. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z cukrem, rodzynkami i bułką tartą i przyprawą lub cynamonem.

  3. Zagotować 0,5 l mleka z kilkoma kroplami olejku, w 0,25 l rozpuścić budynie. Ugotować budyń.

  4. Wysmarowaną masłem i wysypaną bułką blaszkę wylepić wcześniej zamrożoną kulką ciasta. Ciasto można chwilkę podpiec w piekarniku,lecz nie jest to konieczne. Na ciasto wyłożyć jabłka i lekko ugnieść. Na jabłka wylać gorący budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto lub pokruszyć ręką na mniejsze kuleczki.

  5. Piec 50 minut w temp. 180 C

  6. SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń