Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 242

Intensywnie czekoladowe, wilgotne i puszyste. Dzięki truskawkom ma urocze dziurki. Polewa robi się sama podczas przygotowywania ciasta i przyjemnie rozpływa się w ustach podczas jedzenia ;).

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jaja i maślanka muszą być w temperaturze pokojowej.
    Masło i czekolady rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Odlać pół szklanki. Posłuży później za polewę ;).
    Ubić jajka z cukrem (masa zwiększy objętość i wyraźnie pojaśnieje). Dolewać maślankę i przestygniętą zawartość rondelka, cały czas miksując.
    W tym momencie można dolać ekstrakt (ważne, żeby to nie był olejek, tylko prawdziwy ekstrakt na alkoholu).
    Wsypywać powoli przesianą mąkę z proszkiem i kakao, mieszając na wolnych obrotach miksera lub trzepaczką. Nie trzeba mieszać długo, ma powstać gładkie, dość płynne ciasto.
    Przelać do formy, ułożyć na wierzchu truskawki.
    Piec ok. 50 min. w 180°C.
    Po wystygnięciu polać pozostałą polewą.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń