Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2380

Dodano:

Odsłon: 8432

Ciasto jako prezent, a w zasadzie suche składniki i przepis. Takie mieszanki można coraz częściej kupić w sklepach, ale ich ceny są koszmarne. Lepiej kupić ładny słój i zrobić samemu. A potem upiec razem z obdarowaną osobą. :)

Składniki

  • 200g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 150g brązowego cukru
  • 40g ciemnego kakao
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g cukru
  • 100g płatków czekoladowych
  • 4 jajka (L)
  • 100ml mleka
  • 200ml oleju rzepakowego
  • masło do formy
  • ew. cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksówkę (30cm) wysmarować masłem.

  2. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka, mleko i olej. Partiami wsypywać suche składniki i mieszać przez ok. 5 minut, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń