Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 292

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i suszonych śliwek

Składniki

  • 400 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gr białego cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • 200 gr mąki
  • 300 gr suszonych śliwek
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36
  • 100 gr cukru pudru
  • 75 ml brandy albo innego mocnego alkoholu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Moczymy śliwki w brandy.
    300 gram czekolady z cukrem i 1 łyżeczką kawy rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Jak czekolada się rozpuści, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

  2. Po upieczeniu studzimy ciasto. Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w ksztalcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy.
    Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta.

  3. Rozpuszczamu pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 stycznia 2018 Krem z bitej śmietany i suszonych śliwek z nutką alkoholu....o matulu....jakie to pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń