Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cztery pory roku

Ciasto cztery pory roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 268

Proste ciasto z truskawkami, jabłkami i śliwkami z polewą mocno czekoladową.

Składniki

  • Ciasto:
  • Kasza manna 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna 1,5 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
  • Jabłka 2 szt.
  • Śliwki duże 10 szt. (mogą być mrożone)
  • Truskawki 15 szt. (mogą być mrożone)
  • Margaryna do pieczenia 0,5 kostki
  • Polewa czekoladowa:
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Kakao ciemne 2 łyżki
  • Woda 1 łyżka
  • Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 0,5 kostki margaryny włożyć do zamrażalnika, aby była jak najtwardsza.
    Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
    Tortownicę o średnicy około 24 cm natłuścić, np. margaryną. Połowę przygotowanej suchej mieszanki wysypać na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzić.

  2. Jabłka obrać, usunąć niejadalną część i pokroić w cząstki. Ułożyć w tortownicy na mieszance, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.

  3. Na jabłkach ułożyć wypestkowane połówki śliwek i truskawki. Całość przysypać resztą suchej mieszanki.

  4. 0,5 kostki wyjętej z zamrażalnika margaryny pokroić na cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Można też margarynę utrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.

  5. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Jeżeli używane są mrożone owoce, czas pieczenia należy wydłużyć o 15 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

  6. Przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić w garnku margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia składników. Następnie polewę przestudzić mieszając, aby pozostała gładka i jednolita. Garnek z polewą można włożyć na chwilę do zimnej kąpieli wodnej. Gęstą, aksamitną polewą polać wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń