Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe do którego można wykorzystać nadwyżkę białek. Dzięki dodatkowi dyni jest bardzo delikatne
Składniki
Zrobić rozczyn: w miseczce umieścić drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka- wymieszać aż się drożdże rozpuszczą, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę:w misce umieścić mąkę, cukier i masło wyrobić w palcach kruszonkę, odstawić do lodówki.
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, olej, ciepłe mleko i dynię. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i białka, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ciasto ( przez ok 10 minut) aż będzie gładkie i będzie odstawało od miski i ręki. Podsypać mąką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą lekko rozwałkować w prostokąt na długość blaszki, posypać wisienkami i zawinąć w rulon.
Dwie blaszki wysmarować masłem, przełożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia ( ok 30 minut). Rozmieszać żółtko z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec ok 40 minut.