Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z gruszkami

Ciasto drożdżowe z gruszkami

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 6590

Dodano: 26.05.2018

Odsłon: 187

Delikatne, puszyste, aromatyczne drożdżowe ciasto ;-D

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 7 dag drożdży suchych (1 opakowanie)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • kilka kropli esensji wanliowej
  • 4 niezbyt soczyste gruszki
  • 1 czubata łyżka dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • cukier puder do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, po czym odstawiamy do przechłodzenia.

  2. Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esencję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.

  4. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję.

  5. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki.

  7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut.

  8. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studzimy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

  9. Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie.

  10. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń