Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z twarogiem i żurawiną

Ciasto drożdżowe z twarogiem i żurawiną

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 690

Dodano: 24.05.2018

Odsłon: 229

Bardzo delikatne i puszyste ciasto drożdżowe zawijane z nadzieniem z białego sera, żurawiny i skórki pomarańczowej. Przepyszne!

Składniki

  • CIASTO
  • 5 gr drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania
  • NADZIENIE
  • 230 g półtłustego twarody
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki żurawiny ( lekko posiekanej)
  • o posmarowania ciasta - 1 żółtko i 1 łyżka mleka
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać lekko podgrzane mleko (ma być ciepłe ale nie gorące) dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Masło rozpuścić.
    Resztę cukru dobrze, wymieszać trzepaczką z jajkami, dodać przestudzone masło, wymieszać.
    Do dużej miski dodać mąkę, wlać drożdże i jajka z masłem, całość wymieszać najpierw łyżką a potem wyrobić ręką. Wyrabiać przez minimum 10 minut, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.
    Wyrobione ciasto obsypać mąką, zostawić w misce przykryte ścierką do wyrośnięcia przez 40 minut.

  2. Przygotować nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dobrze wymieszać a na koniec dodać skórkę z pomarańczy i żurawinę, zmieszać.
    Ciasto wyjąć z miski i przełożyć na stolnice wyspaną mąką - chwilę wyrobić i następnie rozwałkować w podłużny, owalny kształt, trochę dłuższy niż wasza forma do pieczenia.
    Na cieście rozłożyć nadzienie a następnie zwinąć w rulon.
    Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół a następnie spleść dwie połowy ciasta w warkocz.
    Formę do pieczenia wysmarować masłem i delikatnie przełożyć do formy do pieczenia.
    Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Żółtko wymieszać z mlekiem i wysmarować wierzch ciasta.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40 minut.
    Przed wyjęciem z piekarnika zostawić na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń