Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z wiśniami.

Ciasto drożdżowe z wiśniami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 3939

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • półtorej szklanki wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

  2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki.

  3. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto.

  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.


  5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń