Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większe uznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 252
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 920
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 107
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 154
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 677
Polecam.
Odsłon: 251
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 252
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 920
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 107
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 154
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 677
Polecam.
Odsłon: 251
Składniki
Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy.
Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.