Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 6064

Dodano:

Odsłon: 55050

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większe uznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.

Składniki

  • 250g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy krówkowej czekoladowej
  • 500g sera mascarpone
  • 250ml śmietanki 30%
  • 150g wafelków orzechowych bez czekolady
  • 150g orzeszków ziemnych solonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 12 pralinek do dekoracji
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

  2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy.

  3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.

  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń