Do góry

Desery Przepis na:

ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku)

ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3972

Dodano:

Odsłon: 7969

pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest pyszne i ma mleko w proszku, które uwielbiam :-) Ciasto dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -2 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -1 płaska łyżka mąki pszennej
  • -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny
  • KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru
  • -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka -1 łyżka kakao -opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g
  • PONCZ *opcjonalnie -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru (składniki wymieszać)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

  2. KREM

    2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy w 0,5 szklanki mleka. Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy do niej po łyżce ostudzonego budyniu.
    I krem gotowy :-)

  3. KREM II

    Masło lub margarynę dajemy do garnka wraz z cukrem oraz wodą-zagotowujemy-studzimy.Dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i miksujemy.Powstałą masę dzielimy na pół-do jednej połowy dodajemy jeszcze łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao-miksujemy.

  4. Biszkopty kroimy na połówki SKŁADANIE CIASTA

    Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i dajemy połowę kremu.
    Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i nakładamy drugą połowę kremu. Następnie układamy połówki biszkoptów cieciem do dołu tak by stały pionowo.

  5. Następnie wylewamy naprzemiennie masy z mlekiem w proszku, wyrównujemy, możemy lekko uderzyć blaszką o blat żeby masy wpłynęły w szczeliny pomiędzy biszkoptami.

  6. I gotowe :-)

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń