Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowe posypane płatkami migdałowymi

Ciasto jabłkowe posypane płatkami migdałowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Ciasto jabłkowe posypane płatkami migdałowymi"

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • op. cukru waniliowego
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • półtora kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy

  2. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, cukier waniliowy, pół szklanki cukru pudru, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią, włóż na 2 godziny do lodówki.

  3. Ciasto podziel na 3 części. Jedną wylep blachę, pozostałe włóż do zamrażalnika. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ciasto posyp cynamonem, ułóż jabłka. Białka ubij, dodając resztę cukru pudru. Posmaruj jabłka, na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Płatki migdałowe pokrusz, zagnieć z resztą ciasta. Zetrzyj na tarce na placek. Piecz ok. 40 min w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń