Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Przepis dnia 2017-03-15
Ciasto jabłkowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 5346

Dodano:

Odsłon: 2281

Szybkie, smaczne ucierane ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Idealne przed nieoczekiwanym spotkaniem do szybkiej kawy.

Składniki

  • 115 g masła
  • 140 g cukru
  • 200 g mąki tortowej typ 450
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 50-60 g orzechów laskowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku dalej ucierając mikserem, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 21-23 cm. Następnie obieramy i kroimy jabłka w ósemki i delikatnie wciskamy w masę. Posypujemy cynamonem.

  4. Pieczemy w 170 stopniach ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Całość wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń