Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jaglane

Ciasto jaglane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2080 Ocena: 11382

Dodano:

Odsłon: 9169

Przepis mojej babci z Bieszczad. Ciasto wyszło mi wspaniale.

Składniki

  • Porcja na dużą blachę
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Drożdże 3 dag
  • Mleko 1 szklanka
  • Cukier 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 10 dag
  • Szczypta soli
  • Składniki na kaszę:
  • Kasza jaglana 1 kg
  • Mleko 2 ½ litra
  • Szczypta soli
  • Masło ½ kostki
  • Cukier 15 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Lekko podgrzane mleko wymieszać z cukrami, drożdżami i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wsypać mąkę , lekko posolić, dodać rozbełtane jajka i masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W między czasie zagotować w garnku wodę, wsypać kaszę, zagotować i wylać na sito i dobrze odsączyć. Mleko zagotować, dodać odsączoną kaszę, posolić i ugotować na wolnym ogniu do miękkości stale mieszając. Na końcu dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, a na ciasto rozłożyć ugotowaną i wystudzoną kaszę. Powierzchnię wygładzić łyżką, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190m stopni i piec około godzinę. Ciasto możemy podawać z domową konfiturą, sosami owocowymi. Można to ciasto upiec z dodatkiem soli (bez cukru) i podawać do obiadu zamiast ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 października Dzięki za przepis. Kiedyś jadłam takie ciasto w Bieszczadach (na wędrówce zostaliśmy poczęstowani przez starszą Panią). Było pyszne - do dziś pamiętam ten smak. Do plagiatorka. :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń