Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jagodowe na biszkopcie

Ciasto jagodowe na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 5349

Dodano:

Odsłon: 12408

Ciasto 3-warstwowe. Delikatne biszkoptowe na nim lekki i puszysty krem oraz galaretka z musem jagodowym. Naprawdę proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne.

Składniki

  • CIASTO
  • 0,5 opakowania margaryny Kasi
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 250 g serka riccota
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • MASA JAGODOWA
  • 400 g jagód
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO

    W misce ucieramy miękka Kasie wraz z cukrem. Dodajemy jajka a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko i dokładnie mieszamy a następnie przekładamy ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy blat i studzimy (ewentualnie wyrównujemy).

  2. KREM

    Śmietankę 30% mocno schłodzoną ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. (proponuje metalowy nie za szeroki garnek bądź też miskę. Pod sam koniec dodajemy serek ricotta i krótko miksujemy do połączenia składników. Do szklanki dodajemy żelatynę i dodajemy wody odrobinę ponad wysokość proszku. Wstawiamy do mikrofali na max temperaturze na 7-8 sek. Dokładanie mieszamy. Do szklanki dodajemy troszkę masy kremowej dokładnie mieszkamy i przelewamy do miski krótko miksując. Kiedy blat z biszkopta wystygnie wylewamy krem wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

  3. Jagód użyłam mrożonych. W misce dokładnie je rozgniotłam zasypałam cukrem pudrem i odstawiłam a w tym czasie przygotowałam galaretkę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody jaką podaje producent na opakowaniu a następnie zalewamy nią jagody. Kiedy poprzednia masa stężeje. A obecna powoli zacznie wylewamy na ciasto jako ostatnia warstwa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń