Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Jakuba

Ciasto Jakuba

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 15826

Ciasto na specjalne okazje, gdyż jest bardzo pracochłonne. Składa się z kruchego ciasta z bezą i wiśniami. Blaty przełożone kremem budyniowym. Bardzo efektowne i smaczne.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • szklanka 18 % śmietany
  • Piana:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe z cukrem
  • 450 g mrożonych wiśni lub z kompotu
  • Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 8-9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem oraz cukier puder. Mieszamy, dodajemy zimne masło, siekamy i robimy dołeczek do którego wlewamy śmietanę oraz żółtka. Zarabiamy ciasto. Owijamy w worek i chowamy do lodówki na ok. godzinę.

    Piana:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na końcu kisiele, delikatnie mieszamy. Pianę dzielimy na 3 części.

    Ciasto dzielimy na 6 równych części, najlepiej użyć wagi. Dwie części zostawiamy, resztę chowamy do lodówki.

    Jedną część ciasta wałkujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Smarujemy 1 częścią piany, posypujemy 1 częścią wiśni.

  2. Przykrywamy 2 częścią ciasta.

    Pieczemy w temp. 180 st. c ok 25-30 minut.

    W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa takie ciasta.

    Krem:

    Jedną szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko, cały czas mieszamy chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch.

    Miękkie masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.

    Składamy:

    Krem dzielimy na dwie części, Pierwsze ciasto smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, które również smarujemy kremem, przykrywamy trzecim ciastem

    Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 lutego Wygląda Karolinko ciasto bajecznie. Ja już robiłam ale w wersji skróconej i nazwałam Ciasto Jakubka.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bietka5 17 stycznia Jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale je jadłam i jest pyszne : ) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 stycznia Wygląda rewelacyjnie i jest bardzo smaczne. Super, pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń