Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe, które chciało być czekoladowe

Ciasto jogurtowe, które chciało być czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 3785

Zawsze jak coś piekę lub gotuję, to zapisuję sobie składniki, które dodaję w notesie. Tak, żeby później móc odtworzyć dany przepis jeśli był udany lub zapisać go tutaj. To ciasto robiłam tydzień temu ale nie miałam kiedy wcześniej go dodać, a sama też nie pamiętałam już dokładnie jak je robiłam. Nazwałam je "ciasto czekoladowe owsiane" :) no i tak spisuję listę składników, patrzę na nią i szukam kakao, ewentualnie karobu, a tu nic... i rzeczywiście tak było, ciasto w sumie nie jest czekoladowe, choć i kolor i smak ma bardzo podobny. Jeśli podacie go z polewą czekoladową, tak jak ja, to myślę że mało kto odgadnie, że jest ono bez czekolady :)

Składniki

  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki owsianej (np. zmielone płatki owsiane)
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można dodać np. kukurydzianej)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 banany
  • 500ml jogurtu naturalnego lub kefiru (ja użyłam kefiru)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • Składniki na polewę:
  • 50g gorzkiej czekolady (min 80% kakao)
  • 50g masła
  • syrop klonowy (opcjonalnie do smaku)
  • kilka truskawek lub innych owoców do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Banany blendujemy, dodajemy do nich płynne składniki, czyli rozbełtane jajko, kefir/jogurt i syrop i wszystko dokładnie mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i z sodą i przesiewamy do mokrej masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez około 80 minut.

    Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy polewę.

  2. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, następnie dodajemy syrop. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno pokrojonymi truskawkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń