Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z nasionami chia na czekoladowym spodzie

Ciasto jogurtowe z nasionami  chia na czekoladowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 615

Dodano:

Odsłon: 4257

Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki.

Składniki

  • 990 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek nasion chia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie świeże lub mrożone
  • 2-3 łyżki cukru
  • 15 dkg herbatników kakaowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg
  • 3 łyżki masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko.

  2. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam.
    Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę

  3. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam.
    Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki.
    Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy.

  4. Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć.
    Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody.

    Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń