Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2395

Dodano:

Odsłon: 2482

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.

Składniki

  • Na biszkopt 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru.
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.
  • Bita śmietana 0,5 l kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.

    Masa budyniowa.

    Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.

    Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
    Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.

    Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.

    Przygotować bitą śmietanę.

    Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.

    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń