Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3551

Dodano:

Odsłon: 10760

Słodkie, kremowe ciasto z herbatnikami.

Składniki

  • wiórki kokosowe 20 dag
  • masło 25 dag
  • mleko 0,5 litra
  • cukier 0,75 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • budyń śmietankowy 1 op.
  • żółtka 2 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • herbatniki 20 dag
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka miksować z cukrem na puszystą masę. Dodać 0,5 szkl. mleka, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy. Miksować na gładki krem.

  2. Resztę mleka zagotować. Dodać masę z żółtkami i ciągle mieszając lekko zagotować. Wystudzić, mieszając co jakiś czas.
    Do jeszcze ciepłej masy budyniowej dodać ok.15 dag wiórek kokosowych.

  3. 5 dag wiórek uprażyc na suchej patelni na lekko złoty kolor.

  4. Utrzeć masło. Dodawać porcjami masę budyniową miksując.

  5. Na dno formy (17x26) ułożyć herbatniki. Wyłożyć 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy.

  6. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami. Wstawić do lodówki na min 3 godz. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy herbatniki zmiękną i dobrze się je kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 stycznia Cudowne ciasto! <3 Z przyjemnością zjadłabym choć kawałeczek :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 stycznia pyszne,widać ,że delikatne jak puch:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 stycznia wyglada na lekkie i puszyste, mniam, glosuje na to ciasto! Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń