Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, kremowe ciasto z herbatnikami.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 303
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Żółtka miksować z cukrem na puszystą masę. Dodać 0,5 szkl. mleka, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy. Miksować na gładki krem.
Resztę mleka zagotować. Dodać masę z żółtkami i ciągle mieszając lekko zagotować. Wystudzić, mieszając co jakiś czas. Do jeszcze ciepłej masy budyniowej dodać ok.15 dag wiórek kokosowych.
5 dag wiórek uprażyc na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Utrzeć masło. Dodawać porcjami masę budyniową miksując.
Na dno formy (17x26) ułożyć herbatniki. Wyłożyć 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy.
Wierzch posypać uprażonymi wiórkami. Wstawić do lodówki na min 3 godz. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy herbatniki zmiękną i dobrze się je kroi.