Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4941

Dodano:

Odsłon: 6547

Ciasto na biszkopcie z masą krówkową i prażonym słonecznikiem.Ciasto z bitą śmietaną z warstwą herbatników i powidłami. Ciasto bardzo znane na śląsku na weselach, jest pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT: -7 jajek -200 g. cukru
  • -200 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: powidła śliwkowe-280 g.
  • MASA KRÓWKOWA: -300 g. łuskanego słonecznika
  • -1 łyżka masła -2 łyżki cukru trzcinowego, można białego
  • -1 masło-250 g. -1 puszka Kajmaku-400 g.
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki mleka,można wody
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • -herbatniki dwukolorowe Petitbeurre-ok.200 g.
  • BITA ŚMIETANA:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -70 g. cukru pudru
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: 50 g. ciemnej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do blaszki 34x38 cm, wyłożonej papierem.

    Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, dobrze zdjąć skórkę.Nie będzie odstawać,podczas smarowania powidłami.

    Posmarować powidłami.

  2. masa krówkowa-Słonecznik wraz z masłem i cukrem trzcinowym usmażyć na patelni na złoty kolor.Nie przesmażyć, bo będzie gorzki.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
    Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić do letniego.
    Zmiksować miękkie masło z kajmakiem (trzymanym w temperaturze pokojowej).
    Dolewać po trochu żelatyny, cały czas miksując.
    Dodać słonecznik i wymieszać już łopatką.
    Rozsmarować na powidłach.

  3. Ułożyć warstwę herbatników.

  4. bita śmietana-Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem i pudrem.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach.

    Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić ciasto w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń