Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 213 Ocena: 1346

Dodano:

Odsłon: 2231

Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak.

Składniki

  • Ciasto
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g masła zimnego
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
  • masa budyniowa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • wierzch
  • 700 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.

  2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek).

  3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.

  4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce o grubszych oczkach na spód. Lekko uklepujemy. Wylewamy ciepły budyń, a na niego układamy truskawki. Na wierzch ścieramy drugą połówkę ciasta.

  5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni na 55 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń