Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 1959

Ciasto bardzo dobre w smaku z sezonowymi owocami.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki pszennej, cukru, żółtek, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki większą część ciasta i wyłożyć na papier. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut, do zrumienienia. Gorące jeszcze ciasto oprószyć bułką tartą. Na ciasto wyłożyć rabarbar (wcześniej oczywiście obrany, pokrojony w drobna kostkę i zasypany cukrem; trzymać rabarbar tak długo aż puści sok, sok można wypić). Na rabarbar wyłożyć ubitą pianę z białek + kisiel cytrynowy + cukier ( cukru dodać do smaku, zależy czy ktoś lubi bardziej słodkie, czy też mniej). Następnie na pianie poukładać obrane z szypułek truskawki. Potem skubać i kłaść na truskawki resztę ciasta, które nam jeszcze zostało.
    Wstawić gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 40 minut do zrumienienia ciasta. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń