Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowe Izy

Ciasto makowe Izy

Autor: Malgoisaa__

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 497

Dodano: 18.12.2010

Odsłon: 16525

przepyszne

Składniki

  • Jajca, 5 sztuk (do biszkoptu)
  • cukier, 3/4 szklanki (do biszkoptu)
  • olej, 3 łyżki (do biszkoptu)
  • proszek, 1 łyżeczka (do biszkoptu)
  • mąka tortowa, 1 szklanki (do biszkoptu)
  • Mak (sparzony i zmienlony 2x), 1 szklanka (placek makowy)
  • Jaja, 5 sztuk (placek makowy)
  • mąka, 1 łyżka (placek makowy)
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka (placek makowy)
  • masło, 1 łyżka (placek makowy)
  • cukier., 3/4 szklanki (placek makowy)
  • aromat migdałowy, wg. uznania (placek makowy)
  • Śmietana 30%, 1 litr (do bitej śmietany)
  • cukier waniliowy, 1 sztuka (do bitej śmietany)
  • usztywniacz do bitej śmietany, 3 sztuki (do bitej śmietany)
  • cukier,, 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijając dodać olej, na koniec mąkę z proszkiem. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić biszkopt na dwa placki

  2. Placek makowy:Dodajemy masło + cukier + żółtka + utarty mak i mąkę z proszkiem . Ubić na sztywno białka i wymieszać delikatnie z masą makową, upiec placek.

  3. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć go wodą z cytryną. na biszkopt nałożyć 1/3 śmietany, na to nakładamy placek makowy. Znowu 1/3 śmietany nakładamy. Drugą część biszkoptu nasączamy i na górę nakładamy pozostałą część śmietany. Na sam koniec polewamy czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń