Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22226

Dodano:

Odsłon: 9132

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Przygotowałam delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z suszonymi owocami. Kubki smakowe dodatkowo rozpieszcza polewa z serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - gorąco polecam! :)

Składniki

  • 400 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • mała garść rodzynek
  • mała garść suszonych moreli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 2 białe czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • DODATKI:
  • kandyzowana żurawina
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.

  2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.

  4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ja z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia.

  5. RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.

    * Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm


    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń