Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9899

Dodano:

Odsłon: 8231

do ciasta marchewkowego chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jest po prostu niezaprzeczalnie genialne :-) a ta polewa z serka topionego ... zaskakująco smaczna :-) polecam

Składniki

  • maka pszenna 2 szkl.
  • jajko 4 duże
  • cukier 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • marchew ok. 40 dag
  • margaryna 17,5 dag
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cynamon 4 płaskie łyżeczki
  • polewa:
  • serek topiony naturalny 10 dag
  • masło 10 dag
  • cukier waniliowy 1
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • orzechy włoskie do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na , puszystą masę. Dodać marchew startą ta tarce o małych oczkach, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki, wymieszać. Na koniec dodać stopioną i przestudzoną margarynę. Wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy 24 x 24cm (swoje ciasto upiekłam na blaszce o zbyt dużych wymiarach i wyszło mi za niskie, więc przekroiłam je na pół, przełożyłam polewą i resztę polewy posmarowałam wierzch)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 stopni ok. 40-45min ( do suchego patyczka).
    Polewa: Serek topiony rozpuścić z masłem, dodac cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Polewę wylać na letnie ciasto, wyrównać. Wierzch udekorować orzechami. Smacznego :-)

    Przepis pochodzi z bloga Śladami Słodkiej Babeczki z moimi zmianami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 15 grudnia 2015 Jestem ciekawa konsystencji polewy.Czy zastyga i dobrze się kroi,czy jest raczej miękka?Bo ciast wiem,że jest wyśmienite :) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 listopada 2015 jestem bardzo ciekawa tej polewy-jej smaku, zabieram do szybkiego wypróbowania :) Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń