Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z bezą kokosową i agrestem

Ciasto maślankowe z bezą kokosową i agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 7763

Ciasto bardzo proste i pyszne.Ciasto z maślanką ,olejem i tartą czekoladą. Ciasto z bezą kokosową i agrestem.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 jajek -4 żółtka (białka zostawić do bezy) -1 szklanka cukru
  • -2 szklanki mąki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -3 łyżeczki proszku do piecz. -1 szklanka maślanki -1/2 szklanki oleju
  • -1 gorzka czekolada-starta na tarce jarzynowej albo drobno posiekana
  • OWOCE: -agrest
  • BEZA:-4 białka -3/4 szklanki cukru
  • -100 g. kokosu -1 kisiel albo budyń
  • ESY-FLORESY: 50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i żółtkami dodawanymi po 1 (9 szt).Przesiać mąkę z proszkiem i dolewać maślankę, ale już mieszać łopatką.Pod koniec po trochu dodać olej , czekoladę i lekko wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40)

    Rozsypać owoce, tutaj mrożony agrest.

  2. beza-
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Zmniejszyć obroty miksera i przesiać kisiel, chwilkę wymieszać. Teraz dodać kokos i łyżką lekko wmieszać.Wyłożyć na ciasto.Można zostawić taką bezę w ,,górach dolinach,, albo wyrównać.
    Piec 40-50 min. w 175*.

  3. Po przestygnięciu, polać e esy-floresy ,roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń