Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto maślankowe z owocami

Ciasto maślankowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 4933

Wilgotne, szybkie, tanie, idealne do gorącego kakao /lepsze od kawy/. Dzieci się objadają.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy utrzeć do białości,wmieszać twarożek tłuszcz i maślankę. Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu).
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 40 minut. /do suchego patyczka/, wyłączyć piekarnik uchylić piekarnik po 10 minutach. Studzić powoli.
    Ciasto maślankowe można upiec ze śliwkami, malinami i z porzeczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń