Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z brzoskwiniami

Ciasto miodowe z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciasto miodowe z brzoskwiniami"

Składniki

  • kostka i 1/4 masła
  • szklanka i 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do formy Krem: garść rodzynków
  • 50 ml rumu
  • 30 dag brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki namocz w rumie i odstaw na około godziny do nasiąknięcia. Miękkie masło utrzyj z połową cukru i żółtkami na masę.

  2. Z białek oraz reszty cukru ubij sztywną pianę i na zmianę z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia dodaj do piany z żółtek.

  3. Ciasto rozsmaruj w formie z wyższym brzegiem, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką krupczatką.

  4. Brzoskwinie umyj, osusz i usuń z nich pestki. Przekrój owoce na połówki i poukładaj je na powierzchni ciasta. Rodzynki wyjmij z rumu, odsącz i wymieszaj z miodem. Wypełnij nimi środek każdej brzoskwini.

  5. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180° C przez średnio 40 minut. Po upieczeniu schłódź je trochę w formie, a następnie wyjmij na kratkę metalową i schłódź zupełnie.

  6. Dopiero potem pokrój ciasto w kwadraty. Czas przygotowania: ok. 70 minut Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 315 kcal

  7. Lubisz smak orzechów? Mogą być laskowe, włoskie. Pokrój je bardzo drobno i dodaj do ciasta, zanim wstawisz je do pieca.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń