Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z makową wkładką

Ciasto miodowe z makową wkładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 509

Dodano:

Odsłon: 155

Ciasto miodowe z makowym biszkoptem to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny i warstwa marmolady.

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7-8 dag cukru pudru
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Masa z kaszy manny:
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • spirytus lub sok z cytryny
  • aromat migdałowy
  • Poncz:
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 10-15 dag marmolady
  • krokant
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe:
    Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą.
    Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

  2. Biszkopt z makiem:
    Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną,dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  3. Masa z kaszy manny:
    Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć. .

  4. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.

  5. Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać.
    Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą.
    Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać krokantem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 lipca Śliczne warstwy i na pewno pyszne ciasto.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń