Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Missisipi

Ciasto Missisipi

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 73846

To ciasto jest idealne na każdą okazję: jest pyszne, apetyczne,sycące i przy tym wychodzi każdemu... :]

Składniki

  • 1 Palma
  • 2 szkl cukru
  • 2 i 2/3 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szkl ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 szkl maślanki (np. Krasnystaw)
  • 3 czekolady: 1 gorzka, 2 toffi
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3x śmietan-fix
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • * kieliszek rumu (niekoniecznie)
  • kilka łyżek śmietany/mleka
  • PONCZ
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem i kawą na puch. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas mieszając.

  2. W misce przesiewamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i łączymy ze sobą. Następnie siekamy tabliczkę gorzkiej czekolady na małe kawałeczki.

  3. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z miski i maślankę. Kiedy ciasto jest już dobrze utarte, wsypujemy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy. Całość wylewamy na dużą blachę i pieczemy 60 min w 180*C

  4. Kiedy ciasto się ostudzi, przekrawamy je wzdłuż i nasączamy ponczem. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i śmietan fixy (ew. *rum). Tak gotową masą przekładamy ciasto.

  5. Z czekolad toffi i kilku łyżek śmietany robimy polewę i smarujemy nią ciasto. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

longinus 12 czerwca 2013 zobaczyłem go dopiero dzisiaj,tak apetycznie wygląda,że w sobotę muszę go upiec żeby w niedzielę delektować się smakiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 maja 2012 Też nadrabiam zaległości,faktycznie drugie ciasto mi siępodoba a dopiero zaczęłam.Stawiam 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 18 czerwca 2011 Mniamm...bardzo apetyczne ciacho, podobnie jak kilka innych u Ciebie :) Że też ja nigdy wcześniej nie trafiłam na Twoje przepisy... Muszę nadrobić zaległości :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 05 grudnia 2010 zrobilam i wyszlo super, nie dodawalam rumu bo byly male dzieci na imprezie, ale nasaczone mocna herbata tez wyszlo ekstra. Dzieki za dobry przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 26 listopada 2010 Musze wypróbować bo bardzo apetycznie wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piestotek 26 listopada 2010 A co z ponczem? Jakiś szczególny, czy np. herbata z rumem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eaugustyn 26 listopada 2010 zrobiłam wczoraj bardzo polecam,jest pyszniutkie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

montagnarde 24 listopada 2010 Tak, wydaję mi się, że muszą być 2 szkl. cukru- ciasto nie jest za słodkie i przede wszystkim- to jest duże ciasto, na dużą blachę. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kizunia 24 listopada 2010 mniam, wygląda kusząco, ale czy muszą być 2 szklanki cukru??? najczęściej w przepisach czytamy o 1 szkl.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń