Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mocno czekoladowe idealne jako biszkopt do tortu

Ciasto mocno czekoladowe idealne jako biszkopt do tortu

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 14604

Dodano:

Odsłon: 822

Delikatne, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto idealne jako podstawa do tortu.

Składniki

  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 mleczne czekolady po 100g
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki tortowej
  • 65 g dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy.

  3. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką.

  4. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

  5. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut.

  6. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty.

  7. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń