Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mocno czekoladowe z serem

Ciasto mocno czekoladowe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6779

Dodano:

Odsłon: 2373

Ciasto imprezowe, bardzo czekoladowe. Ciasto składa się z dwóch placków czekoladowych, przełożone dwoma masami serowymi, też czekoladowymi. Ciasto dodatkowo oblane polewą czekoladową.Ciasto wyszło dosyć wysokie i przepyszne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE (2 x) :
  • -100 g. masła -100 g. czekolady mlecznej -50 g. gorzkiej czekolady
  • -5 jajek -100 g. drobnego cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, CIEMNA :
  • -500 g. sera z wiaderka -500 ml.śmietanki 30 %
  • -200 g. gorzkiej czekolady -30 g. cukru pudru
  • -20 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, JASNA :
  • -500 g. sera z wiaderka -500 ml.śmietanki 30 %
  • -200 g. białej czekolady -30 g. cukru pudru
  • -20 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z posiekaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka i resztę cukru. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *C. Upiec drugi taki sam.Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki,lecz z wyżej zabezpieczonym papierem.

  2. masa 1-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki, rozsmarować i zrobić wzorek, ząbkowaną packą. Schłodzić w lodówce.

  3. masa 2- Postąpić jak z poprzednią masą.Tutaj tylko rozsmarować.

  4. Przykryć drugim plackiem czekoladowym, ale dołem do góry i schłodzić w lodówce.

  5. polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Trochę ostudzić i polać górę ciasta.Rozsmarować i zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą. Ciasto przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 02 sierpnia Jesteś mistrzynią cukiernictwa. Robisz przepiękne torty i ciasta :) Dziwi mnie jedna rzecz, a mianowicie, jeżeli ktoś drukuje przepis to dlaczego nie daje łapki w górę ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń