Do góry

Dania główne Przepis na:

ciasto na pierogi ruskie lub z owocami :)

ciasto na pierogi ruskie lub z owocami :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 32428

Ciasto to jest bardzo łatwe. Nie potrafię gotować ale pierogi wychodzą mi przepyszne! Wiele osób męczy się ze zbyt twardym ciastem,co czasami powoduje niechęć do dalszego ich robienia... Ten przepis jest świetny! Ciasto jest miękkie i bardzo łatwo można je rozwałkować, jak i lepić z niego pierogi :)

Składniki

  • mąka tortowa, 4 szklanki
  • wrzątek, około pół litra
  • jajka, 2
  • olej, 2 łyżki stołowe
  • sól, szczypta
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę.

  2. Zalewać mąkę wrzątkiem pomalutku i mieszać nożem. Ważne, aby 1/3 mąki NADAL POZOSTAŁA SUCHA! (jeśli nie ma takiej potrzeby to nie trzeba wykorzystywać całego wrzątku)

  3. Dodać jajka, olej i sól.

  4. Zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasta od czasu do czasu podsypywać mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm. I dalej to już każdy wie co z tym ciastem zrobic :) SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń