Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 6278

Nie ma nic lepszego niż zapach prażonych orzechów laskowych unoszący się z piekarnika. Absolutnie genialny :)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (lub 50 ml mleka)
  • 2 jajka (L)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy (opcja)
  • lukier - 300 g cukru pudru
  • lukier - 3 łyżki wody (lub 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. (Użyłam okrągłej formy o średnicy 20 cm)

    (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)


    Ciasto:

    Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i prażymy w temperaturze 190 st. C przez ok. 6-8 minut. Musimy ich na bieżąco pilnować, ponieważ przypalone będą gorzkie. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy skórki zaczną pękać. Odstawiamy do ostygnięcia.

    W tym czasie rozpuszczamy masło. Studzimy. Dokładnie czyścimy pomarańczę szczoteczką pod bieżącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

    Wystudzone orzechy zawijamy w ściereczkę i intensywnie pocieramy, żeby pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy miksujemy (partiami) lub mielimy. Odstawiamy.

    Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

    W dużej misce łączymy roztopione masło z jajkami, żółtkiem i cukrem. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mleko, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Do gotowej masy dodajemy rozdrobnione orzechy. Dokładnie mieszamy.

    Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 45 minut (bez termoobiegu).

    Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Lukier:

    Do miseczki wsypujemy cukier i wlewamy 2 łyżki wody. Trzecią łyżką wody "regulujemy" konsystencję.

    Ciasto polewamy lukrem dopiero gdy całkowicie wystygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń