Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2345

Dodano:

Odsłon: 605

Mocno orzechowe ciacho, słodycz zawdzięcza jabłkom i melasie. Po dwóch dniach po upieczeniu nadal wilgotne i świeże.

Składniki

  • Ciasto: 250ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 80g melasy
  • 1 dojrzały banan
  • 400g jabłek
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g posiekanych orzechów laskowych
  • Lukier: 200g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody lub soku cytrynowego
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Olej, jajka i melasę wymieszać w dużej misce. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dodać do mieszanki olejowo-jajecznej. Wymieszać mikserem z końcówkami do zagniatania kruchego ciasta.

  3. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 50-60 minut. W połowie pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby za mocno nie zbrązowiało. Po upieczeniu ostudzić najpierw 15 minut w formie, potem zdjąć obręcz.

  4. Puder wymieszać z wodą. Lukrem polać ostudzone ciasto. Posypać orzechami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń