Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1332

Dodano:

Odsłon: 213

Aromatyczne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem pomarańczy - idealne do kawy lub herbaty.

Składniki

  • Jaja kurze - 2 sztuki
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Jogurt naturalny - 1/3 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna tortowa - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Pomarańcza - 1 sztuka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomarańczę sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć cienką pomarańczową skórkę bez białej, gorzkiej warstwy. Ok. 1 łyżeczki skórki odłożyć do dekoracji. Obrać pomarańczę z reszty skórki, usunąć błony, a miąższ drobno pokroić.

  2. Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi. Dodać jogurt oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać do ciasta startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy i wymieszać całość. Umieścić ciasto w keksówce o wymiarach ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

  3. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem i odłożoną skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń