Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13331
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1517
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14660
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6047
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13331
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1517
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14660
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6047
Składniki
Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowujemy i studzimy kawę. Herbatniki kroimy na połówki lub ćwiartki. Zimne mascarpone mieszamy ze śmietanką. Miksujemy, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy - powinno to zająć kilka minut. Przygotowujemy 4 pucharki. Do pucharków wykładamy warstwami krem i herbatniki namoczone w ostudzonej kawie. Na górze powinien znaleźć się krem. Posypujemy gorzkim kakao (najlepiej zrobić to przez sitko). Deser podajemy od razu lub chwilę schładzamy.