Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 186
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 937
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1261
Polecam na kolację.
Odsłon: 164
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 186
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 937
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1261
Polecam na kolację.
Odsłon: 164
Składniki
Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowujemy i studzimy kawę. Herbatniki kroimy na połówki lub ćwiartki. Zimne mascarpone mieszamy ze śmietanką. Miksujemy, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy - powinno to zająć kilka minut. Przygotowujemy 4 pucharki. Do pucharków wykładamy warstwami krem i herbatniki namoczone w ostudzonej kawie. Na górze powinien znaleźć się krem. Posypujemy gorzkim kakao (najlepiej zrobić to przez sitko). Deser podajemy od razu lub chwilę schładzamy.