Do góry

Desery Przepis na:

ciasto porzeczkowe

ciasto porzeczkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 15516

Dodano:

Odsłon: 7729

Trochę pracy z nim jest lecz warto zrobić bo jest bardzo bardzo dobre...

Składniki

  • Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • kostka masła (200g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie migdałowe: 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 10 dag płatków migdałowych
  • Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka wody
  • Masa porzeczkowa: 1 litr kompotu z czerwonej porzeczki z porzeczkami
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. kruche ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy razem w wielką kulę, którą dzielimy na 2 części. Pieczemy 2 osobne placki w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 15 minut. Ja miałam blaszkę o wymiarach 23x25 cm. Po wystudzeniu jeden placek kruszymy.

  2. nadzienie migdałowe: Płatki nalezy uprażyć z masłem i cukrem. Ostudzić a następnie wymieszać z pokruszonym ciastem kruchym.

  3. pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić jak zacznie gęstnieć wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.

  4. masa porzeczkowa: Na początku z porzeczek ugotować litr kompotu.
    Na kompocie z porzeczki ugotować budyń, dosłodzić do smaku i dodać porzeczki.

  5. Wszystkie warstwy przełożyć według niżej podanego sposobu i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3h.


    ciasto kruche
    1/2 masy cytrynowej
    1/2 masy porzeczkowej
    1/2 kruszonki migdałowej (ja zapomniałam o tej warstwie)
    1/2 pianki cytrynowej
    1/2 masy porzeczkowej
    1/2 kruszonki migdałowej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń