Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji.

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1452

Dodano:

Odsłon: 16965

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam po swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałową. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • Chrupka migdałowa:
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 7 i pół dag cukru
  • 7 i pół dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płynnego miodu prawdziwego
  • Krem jasny:
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,śnieżka''
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • Krem ciemny:
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,śnieżka''
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • około 20 sztuk okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.

  2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.

  3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.

  4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.

  5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

  6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków.
    Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
    Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń