Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Doskonalec"

ciasto Doskonalec

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 6378

Dodano: 12.04.2017

Odsłon: 35215

Delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach...

Składniki

  • ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 jaja
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 160 gramów masła lub margaryny
  • 1, 5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • krem: 3 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (około 330 gramów)
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z małymi górkami)
  • 250 gramów masła (absolutnie nie margaryny!)
  • 3 jaja
  • dodatkowo: słoiczek powideł lub kwaskowatego dżemu (około 350 gramów)
  • polewa: 60 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • suszona żurawina do przystrojenia (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Masło roztopić z miodem, ostudzić.


  2. Mąkę przesiać z sodą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać jaja i mieszankę miodową, zagnieść kruche elastyczne ciasto.
    Ciasto podzielić na 7 równych części.
    Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta wywałkować na cienki placek, upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoto, u mnie trwało to około 6 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Wyjąć razem z papierem, ułożyć do wystygnięcia na płaskiej powierzchni.
    Czynność powtórzyć jeszcze 6 razy, łącznie mamy mieć 7 blatów.

    UWAGA: Ciasto będzie się ładnie poddawało wałkowaniu kiedy tuż przed tą czynnością ogrzejemy każdy z kawałków ciepłem dłoni lekko ugniatając.

    Krem.
    Mleko zagotować z cukrami i masłem.
    Śmietankę wymieszać dokładnie z jajami i obiema mąkami (zmiksowałam krótko na średnich obrotach).

    Kiedy mleko się zagotuje wlać mieszankę i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i jeszcze dodatkowo około 3 minut.

    Blachę, w której piekły się wszystkie blaty wyłożyć którymś z wcześniej użytych papierów, ułożyć pierwszy blat, wysmarować 1/6 częścią gorącego jeszcze (!) kremu, przykryć kolejnym blatem i tak do wykończenia składników pamiętając żeby ze 2 lub warstwy miały dodatek powidła.

    UWAGA: Dobrze jest by wierzch ciasta pokryty był cieniutką warstwą kremu (zabezpieczy on ciasto przed podsychaniem i dodatkowo sprawi, że całość szybciej zmięknie).
    Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), przed podaniem polewą dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i posypujemy bakaliami.
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Edulka 08 maja Jak dla mnie za słodkie i takie jakiej gliniaste, a czas przygotowania to prawie dwie godziny, a nie godzina (same blaty pieką się prawie godzinę).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 kwietnia Ewciu, znów wyzwanie dla łasuchów. Ale moje obżartuchy już zdążyły się pokłócić, które ciasto lepsze "Doskonalec" czy "ciasto łaciate z masą sernikową" Zawzięłam się i upiekłam na święta. Pycha i POLECAM. Ale dla mnie nie masz litości, bo ja "słodka dziewczyna" i mogę ewentualnie popatrzeć i oczywiście upiec!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 14 kwietnia Nazwa adekwatna nie tylko do ciasta, ale i autorki.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 13 kwietnia Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje. Idealne!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 kwietnia OMFG! Ewciu, wymiatasz :* Ps. Dziękuję za fona <3

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 kwietnia Oj, doskonalec w każdym calu! <3 Wygląda cudownie! <3

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 12 kwietnia Ewcia i znów wystawiasz mnie na pokuszenie :P.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń