Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Kubuś"

Ciasto Kubuś

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4942

Dodano:

Odsłon: 2896

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym, na soku i pianką. Ciasto zachwyca nie tylko dzieci, jest delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1 cukier waniliowy
  • -1 szklanka mąki -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku
  • KREM KUBUSIOWY:
  • -1 butelka Kubusia(1 l.marchewka-jabłko-pomarańcza)
  • -3 budynie waniliowe bez cukru -1 szklanka wody -3 łyżki cukru
  • CIASTKA:-ciastka Delicje 3 op. po 147 g.
  • PIANKA CYTRYNOWA:-0.5 l śmietany 36%
  • -2 galaretki cytrynowe -0,5 l. wody -1 cukier waniliowy
  • GÓRA:--parę startych wafelków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 25x42cm,wyłożonej papierem. Piec ok. 25-30 min. w 175*.

  2. krem Kubusiowy -Budynie rozmieszać z wodą i ugotować na soku z cukrem. Uważać bo może bulgotać. Gorący wylać na zimny biszkopt.
    Poukładać ciastka.

  3. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, potem galaretkami.
    Wyłożyć na ciastkach. Na górę zetrzeć wafelki, albo ozdobić w/g własnego gustu.Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń