Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto " Kukułka"

Ciasto  Kukułka

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 4291

Ciasto tortowe, z masą kukułkową i bitą śmietaną. Ciasto bardzo delikatne, imprezowe, pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY : 2 X
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • BISZKOPT JASNY : 1 X
  • -5 jajek -3/4 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA KUKUŁKOWA:
  • -1 szklanka wody -300 g. cukierków Kukułek -2 szklaki mleka
  • -2 waniliowe budynie, bez cukru -200 g. masła
  • NASĄCZENIE:
  • -1 mleczna czekolada -1 gorzka czekolada
  • -1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, posłodzonej
  • BITA ŚMIETANA:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -1 deserowa czekolada -2 łyżki mleka -50 g.masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
    Następne biszkopty upiec tak samo.Jeden ciemny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

  2. 3/4 białego biszkoptu pokroić w pasy(po długości). Reszta będzie zbędna.

  3. masa kukułkowa-Cukierki rozpuścić w gotującej się wodzie, często mieszając. Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Drugą dolać do cukierków i ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą.Miękkie masło zmiksować dodając, po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.

  4. Ułożyć pasy z białego biszkoptu, w odstępach.

    nasączenie-Do gorącej kawy, dodać połamane czekolady w kostkę. Wymieszać do rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i nasączyć pasy biszkoptu.

    (zamiast kawy, można dodać tyle wódki ale ja piekę też wnukom, to bez alkoholu)

  5. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.

  6. Przykryć ciemnym biszkoptem.

    polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z mlekiem i masłem.
    Polać górę placka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 07 sierpnia Teresko, a po co zlewać żółtka octem ? Oczywiście zabieram przepis, wielki kciuk zostawiam ale ten ocet mnie nurtuje. :) :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń