Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto " Serowy Tygrysek"

Ciasto  Serowy Tygrysek

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 296

Ciasto pracochłonne, ale opłaca się bo jest wysokie i pyszne. Ciasto kruche i biszkoptowe, przełożone serem gotowanym.Ciasto oblane galaretka.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła -150 g. cukru -3 jajka
  • -180 g. mąki tortowej -180 g. maki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PIEROŻKI:
  • -250 g. masła -2 żółtka -80 g. cukru pudru
  • -400 g. mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -100 g. suszonej żurawiny
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera twarogowego -250 g. masła
  • -1 szklanka cukru -4 jajka -2 budynie cytrynowe -1/2 szklanka mleka
  • ROLADA:
  • -6 jajek -szczypta soli -100 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM DO ROLADY:
  • -250 g. śmietanki 30 % -100 g. gorzkiej czekolady
  • -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • GALARETKA:
  • -1 l. wody -4 galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niższych obrotach.Rozsmarować na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.

  2. pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.

  3. Pierożki ułożyć i lekko wcisnąć w ciasto.

  4. Piec ok.40 min. w 175 *.Ciasto ostudzić.

  5. masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.Schłodzić.

  6. rolada-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubić.Przesiewać maki z proszkiem i delikatnie mieszać.Przelać do blaszki z piekarnika 27x38. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier i zwinąć z ręcznikiem.Ostudzić.

  7. krem do rolady-Śmietankę przelać do garnka, wstawić na parę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.Ostudzić i schłodzić. Czekoladową śmietankę ubić ze śnieżką potem jogurtem i serkiem. Odwinąć biszkopt i posmarować kremem.Ponownie zwinąć i schłodzić.

    Roladę pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.

  8. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto.Ciasto będzie wysokie to trzeba wziąć wysoką blaszkę, albo wyżej boki zabezpieczyć. Ciasto jeszcze schłodzić i kroić dopiero jak mocno stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń