Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowe kruszonką

Ciasto rabarbarowe kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 11

Smaczny pomysł na "Ciasto rabarbarowe kruszonką"

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • tłuszcz do wysmarowania blachy Kruszonka: szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkami oraz żółtkiem na puszystą masę (wszystkie powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę). Stopniowo dodawać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę.

  2. Ułożyć na wierzchu łodygi rabarbaru, posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. 3 W tym czasie ze składników zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto, piec jeszcze około 30 minut. Gotowy placek przestudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

  3. ok. 70 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń