Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ryżowe z jabłkami

Ciasto ryżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 495

Ciasto w smaku przypomina sernik choć z sernikiem nie ma nic wspólnego. Ale jest pyszne.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szk oleju
  • 2 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 5 jabłek ( średnich )
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka, wsypać oba cukry i ubijać mikserem do białości. Dodać jogurt, wymieszać, wlać olej i dalej chwilę ubijać a potem przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać zimny i sypki ryż i już łyżką wymieszać ciasto z ryżem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Wszystko przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń