Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem

Ciasto Spartak-kakaowy przekładaniec z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 4019

Dodano:

Odsłon: 6300

Zapraszam gorąco ciasto rozpływa się w ustach, jest efektowne i bardzo pyszne.

Składniki

  • SKŁADNIKI blaszka około 20x30 cm *mozna wyciąć sobie szablon o tych wymiarach, nie jest konieczne używanie blaszki.
  • CIASTO (6 spodów) -100g masła -2 jajka- 4 łyżki kakao
  • -2 łyżki miodu -1,5 łyżeczki sody- 400g mąki -180g cukru
  • KREM -750ml mleka- 3 żółtka -300g cukru
  • -1 budyń waniliowy bez cukru 40g- 2 łyżki mąki -300g masła
  • POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy masło,cukier i miód rozpuszczamy wszystko na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.Ściągamy z ognia, dodajemy jajka i sodę- wszystko mieszamy-masa zwiększy objętość i się spieni. Studzimy około 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na na 6 kawałków

  2. i formujemy z każdego prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same. Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C.

  3. KREM


    500ml mleka dajemy do garnka i włączamy gaz. W osobnej misce mieszamy 250ml mleka, 3 żółtka, cukier,budyń waniliowy (proszek) i mąkę. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Polecam mieszać trzepaczką, wtedy nie powstają żadne grudki.

  4. Powstały budyń studzimy.
    Masło w temp pokojowej miksujemy na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

  5. Kremem przekładamy cienko blaty.


    ***u mnie widać 5 blatów, ponieważ jeden mi upadł i się połamał :( Ale ma być ich 6.


  6. Polewa

    Wszystkie składniki polewy dajemy do miski-najlepiej metalowej i kładziemy ją nad garnkiem z gorącą wodą. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.

  7. Polewę odkładamy na 5 minut i polewamy nią ciasto.


  8. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, musi poleżeć kilkanaście godzin by wszystko namiękło. Ciasto po tym czasie rozpływa się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń