Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto styropian-sernik bez sera

Ciasto styropian-sernik bez sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 5162

Dodano:

Odsłon: 8057

Jest to ciasto o smaku sernika, ale do jego przygotowania nie używamy sera, a śmietanę 18%. Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, ma strukturę pianki.

Składniki

  • Blaszka ok 22x35cm
  • SKŁADNIKI
  • CIASTO: -3 szklanki mąki pszennej -6 żółtek -250 g margaryny lub masła
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru
  • -2 opakowania cukru waniliowego, -szczypta soli
  • MASA ŚMIETANOWA -1000 g GĘSTEJ śmietany 18% -6 białek -szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -szczypta soli
  • Dodatkowo-dżem porzeczkowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)
    Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3


    Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
    Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.

  2. Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym

  3. Masa śmietanowa

    Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie stopniowo dodajemy cukier.
    WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.


  4. Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.

    Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.
    Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.

  5. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.


  6. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE
    Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
    Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

HabibiCats 23 grudnia 2018 Ja smaruję ciasto dżemem wiśniowym albo z czarnej porzeczki. To nie jest prawda, że nie wyjdzie ze śmietany chudszej niż 18%, bo równie dobre jest z 12%, a jak uda mi się kupić prawdziwą śmietanę 9% (Tesco) to też z takiej robię, bo ona smakuje jak śmietana zapamiętana z dzieciństwa i nie ma sztucznych dodatków. A na co dzień robię z normalnego jogurtu greckiego, który ma 10% tłuszczu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majala 31 marca 2018 Piekę podobne ale z dżemem morelowym i z dodatkiem wiórków kokosowych. I posypane płatkami migdałowymi.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca 2018 Hmmm, skąd ja to znam? ;) Podobne było dawno, dawno temu, w odległej galaktyce robione ;D Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń